Genforeningsstenen

For over 100 år siden i 1920 blev Sønderjylland genforenet med resten af Danmark.

For over 100 år siden i 1920 blev Sønderjylland genforenet med resten af Danmark. Der blev rejst genforeningssten over hele Danmark og alle disse sten er nu blev fredet.

I Solbjerg blev der også rejst en genforeningssten på initiativ af bl.a. bagermester Carl Schulz og den har siden 1945 haft sin plads i T-krydset Østergårdsvej - Solbjerg Hovedgade.

Den 20. august 1920 blev stenen afsløret af pastor F.S. Bendix, Astrup kirke, og da var den placeret i Solbjerg Kros have, hvor den kom fra en sagn-omgærdet placering i skellet mellem Fastrup og Onsted marker.

Stenen har sit eget navn, nemlig ”Ormestenen”, og fik indhugget såvel en drage-lignende orm som et genforenings-rim forfattet af byens daværende læge J. Snitker.
Ormestenen har ikke fået sit navn efter det skællede uhyre, men efter en dyb, tværgående fure som ifølge overleveringen blev trukket af en uhyggelig orm eller slange, der steg op af jorden for at vejlede en flok mænd, der i 1526 var kommet i tvivl om et markskels rette placering.

I bogen Fire sogne omkring Solbjerg, bind 1 kan du læse meget mere om Ormestenen, du kan også på hjemmesiden www.genforeningssten.dk se og læse om alle genforeningsstenene i Danmark.

Bliv Medlem

Thank you! Your message has been sent.
Unable to send your message. Please fix errors then try again.